NurFantz Fan Clubz (NFC)

Ini adalah laman group bagi kumpulan nasyid Nurfantz.Ia adalah sebagai medan untuk mengenali kumpulan nasyid kelahiran SMU (A) Maahad Muhammadi Lelaki KB, Kelantan. Ia juga adalah sebagai tempat untuk mempromosi kumpulan nasyid ini agar lebih dikenali.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Log inLog in  

Share | 
 

 Kisah Tudung Muslimah

Go down 
AuthorMessage
Syahmanz
Admin
Admin
avatar

Male
Number of posts : 74
Age : 29
Tempat Tinggal : Kelantan
hobi : Nasyid
Pelajar/Bekerja/Penganggur : Student
Registration date : 2008-02-28

PostSubject: Kisah Tudung Muslimah   Wed Mar 05, 2008 11:55 am

Dari Haziq_ukmkl

Bacalah utk peringatan semua...

Ana memang dah lama nak
suarakan rasa terkilan dan musykil di hati ni. Lupakanlah sebentar
tentang saudari2 kita yg masih tak dapat "seru" memakai tudung tapi yg
nak ana tulis ni ialah yg pasal trend memakai tudung dan tutup aurat
itu sebenarnya.. sudah tidak selari .... dah lari dari matlamat dan
kehendak Islam itu sendiri..

Sekarang ni kalau nak compare dgn
era 80's alhamdullilah dah ramai wanita remaja memakai tudung. Fenomena
memakai tudung bukan hanya dapat dilihat di sekolah ,IPT , pejabat ,di
kilang 2 pun majority pekerjanya wanitanya memakai tudung , bukan hanya
beranika corak malahan beranika fesyen pulak tu.. dapat kita perhatikan
sebegitu ramai makcik2, cik kak2, adik2 kita yg bertudung dikepala tak
kira le tahap mana education backgroundnya.

1. Tudung ikat reben
kat bawah dagu , tak melepasi pun dada yg sewajibnya dicover
sebagaimana yg tersebut jelas didlm al-Quran (sila rujuk an-Nuur :31
& Hadith riwayat Abu Daud ). Kadang2 tu main ikat cincai aje ,
ala-ala nyonya yg jual buah atau cam nak pergi noreh getah!

2. Pakai tudung , tapi ada jambul sikit terkeluar (entah laah "ter "atau sengaja..)

3.
Bermini telekung , tutup dada tapi pakai baju tight , singkat lak tu
biasanya digayakan dgn jeans punggung nampak sendat.. kalau angkat
tangan sikit mesti dapat tengok perut sikit.. silap2 pusat sekali kalau
ader rezeki.....

4. Bermini telekung (3-segi ),tapi pakai
t-shirt lengan pendek lengan/tangan kasi orang tengok ... kita tutup
rambut yg hitam , tapi tangan /lengan yg putih melepak tu kita
dedahkan..

5. Pakai tudung elok tapi pakai gaun/ kebaya sendat
siap dgn kain belah belakang/belah kat sisi.. bila jalan
lengang-lenggok ditiup angin.., melintas jalan.. siapa nak jawab tu...

6.
Pakai tudung labuh , tutup dada berfesyen jubah tapi mak datuk lipstik
pun.. punyalah merah menyala , siap dgn eye-shadow , mascara sekali...
touch-up sana, touch -up sini dan kasut highheel lagi.. bertudung dan
berhias2 (bertabarruj) di khalayak ramai , yg bukan muhrim ,di tempat
kerja ,bus-stop etc.... sila rujuk
(al-Ahzab: 33 ) boleh gitu ?

7.
Pakai tudung sempoi (ikat reben ) dikenakan dgn baju gaun aras
lutut..(gaun mengandung) kepala tutup , betis nampak... ooo... ana
kalau terserempak malas nak toleh sekali lagi.. sebak !!!!

8.
Pakai tudung , cantik rambut tak nampak walau sehelai pun tapi
kenapalah nak selempangkan ke kanan dan ke kiri bahu ..."si Adik " tu
tetaplah nampak, besar ke , kecik ke.... org masih boleh buat tekaan...

9.
Pakai tudung trend busana muslim , siap kerongsang/ brooce sana-sini,
siap touch-up muka kasut , beg , tas tangan -mesti kena match nak pi
kerja , kenduri kahwin , seminar ,etc.. siap dgn accessories gelang,
rantai labuh , cincin penuh jari... etc yg ni pun lebih kurang yg no. 6
bertabarruj/ berhias-hias kpd yg bukan muhrim walau pun dah menutup
kepala/rambut.

Betul... di era 80's dulu tak ramai kita nampak
wanita bertudung tapi satu (bertudung ) di antara sepuluh yg tak
bertudung tu menepati ciri menutup aurat sebagaimana dlm al-Quran.

Ustaz
/ustazah dah ajar masa sekolah dulu aurat wanita keseluruhan badannya
kecuali muka dan tapak tangan. sometimes coursemate kita yg non-muslim
pun confused diaorg ada tanya pakai tudung cara yg mana yg paling betul
dan tepat as Islamic Rules. Kenapa ramai sgt wanita Islam kini pakai
tudung pun tak standard (tak ikut standard al-Quran) tapi ikut standard
fesyen terkini kot! -sbb dah ada yg kata kalau tutup semua, tak apply
lipstick, tak dak yg nak pandang, susah lah nak dpt jodoh.... bab ni
ana tak dpt nak kata apa dah.... ada pulak coursemate (wanita Islam )
yg tanya depan non- muslim " semlm aku nampak ada perempuan sembahyang
kat surau puduraya langsung tak pakai telekung, dia pakai baju dan
tudung yg dia pakai tu aje.." Kita pun tanya "baju cam na, tudung cam na

Dia
pun terpinga-pinga, cam tak satisfied pulak dgn jawapan kita. So ,bab
bertudung ni jgnlah kita mendabik dada kata yg bila kita dah tutup
kepala maknanya kita dah menutup aurat dah... sometimes ana perhatikan
yg tak bertudung pun tak seberani segelintir yg bertudung memakai baju
tight ikut bodycut ..(gi lah kat shopping complex.. sure terjumpa punya
) entahlah kalau dlm bab bertudung dan tutup aurat ni kita dah main
ikut nafsu/rasa, dan mungkin nak nampak glamour sikit.. canm na la kita
nak tegakkan Islam as Ad-Din, the way of life.. sdg Islam itu cukup
indah jika dihayati... bukan main ambil separuh2 yg kita suka ... no
wonder lah ada satu hadith Rasulullah lebih kurang begini maksudnya:-
Akhir zaman nanti umat Islam tu memang le ramai tapi kesemuanya seperti
buih-buih di lautan!

Wallahualam
Back to top Go down
View user profile
auGwidad
Newbie
Newbie
avatar

Female
Number of posts : 88
Age : 25
Tempat Tinggal : Bandaraya Bersejarah
Pelajar/Bekerja/Penganggur : Pelajar
Registration date : 2008-03-13

PostSubject: Re: Kisah Tudung Muslimah   Thu Mar 13, 2008 1:20 pm

Mereka2 yg camtuh mungkin taktau kut..
he3.. Very Happy Very Happy

Akhir zaman nanti umat Islam tu memang le ramai tapi kesemuanya sepertibuih-buih di lautan!

Semoga kita tak tergolong dalam golongan tersebut..
Back to top Go down
View user profile
azmieda
Newbie
Newbie
avatar

Female
Number of posts : 18
Age : 26
Tempat Tinggal : kota bharu, kelantan
hobi : membaca novel n buku ilmiah
Pelajar/Bekerja/Penganggur : pelajar
Registration date : 2008-03-22

PostSubject: Re: Kisah Tudung Muslimah   Sat Mar 22, 2008 5:28 pm

insya ALLAH sama2 kita munasabah diri... bounce bounce
Back to top Go down
View user profile
Lieza
Moderator
Moderator
avatar

Female
Number of posts : 185
Age : 33
Tempat Tinggal : KLCC
Pelajar/Bekerja/Penganggur : Invoice clerk
Registration date : 2008-02-29

PostSubject: Re: Kisah Tudung Muslimah   Tue Mar 25, 2008 8:29 am

azmieda wrote:
insya ALLAH sama2 kita munasabah diri... bounce bounce

Bukan munasabah..muhasabah la..typing error..
InsyaAllah..
Back to top Go down
View user profile
aIna_bAlQis
Newbie
Newbie
avatar

Female
Number of posts : 67
Age : 28
Tempat Tinggal : Malaysia
Pelajar/Bekerja/Penganggur : Pelajar
Registration date : 2008-04-20

PostSubject: Re: Kisah Tudung Muslimah   Fri Apr 25, 2008 10:23 am

betol2...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kisah Tudung Muslimah   

Back to top Go down
 
Kisah Tudung Muslimah
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
NurFantz Fan Clubz (NFC) :: INTERAKSI AGAMA :: Soal Jawab Agama-
Jump to: